СИНКВАНОН КИДС шоко мечета

КАКВО Е ДОБРЕ ДА ЗНАЕМ ЗА ВЛИЯНИЕТО НА АНТИБИОТИЧНОТО ЛЕЧЕНИЕ ВЪРХУ СТОМАШНО-ЧРЕВНАТА МИКРОФЛОРА?

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА МИКРОБИОМЪТ?

Съвкупността от микроорганизми, които нормално обитават човешкото тяло, е позната като микрофлора, микробиота или микробиом. Установено е, че човешкият микробиом се състои от приблизително 100 трилиона бактериални клетки, брой 10 пъти по-голям от броя на клетките в човешкото тяло.

Микроорганизмите колонизират или обитават всяка повърхност от човешкото тяло, която има достъп до външната среда, вкл. кожата, респираторния, урогениталния и стомашно-чревния тракт.

Най-колонизираната част от стомашно-чревния тракт е дебелото черво, което се обитава от 1 трилион микроорганизми за грам фекално съдържимо, представени в стотици видове.

Най-общо казано микроорганизмите могат да се разграничат като полезни и вредни за човека.

КАКВИ ФУНКЦИИ ИЗПЪЛНЯВА МИКРОБИОМЪТ В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО?

Полезните бактерии изпълняват важни метаболитни, защитни и имунологични функции за човешкото здраве, които се изразяват в:

•           Подобряване на храносмилането и абсорбцията на хранителни вещества, които нашият организъм не може да усвои и поради бавната скорост на чревния пасаж натрупва във възходящата част на дебелото черво

•           Синтез на витамини

•           Потискане на растежа на патогенни (вредни) бактерии

•           Стимулиране на имунната система

Нормалната микрофлора е стабилна екосистема. В състава на микрофлората между отделните индивиди съществуват различия по отношение на видове и микробно число, но за конкретния индивид микрофлората остава сравнително константна величина по време на целия живот. Определени фактори могат да допринесат до разрушаването на баланса в тази екосистема, с водещо значение от които е приемът на антибиотици.

КАКВО СЕ СЛУЧВА ПО ВРЕМЕ НА АНТИБИОТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ?

Ролята на антибиотиците в лечението на бактериални инфекции е незаменима, но докато се справят с болестотворните бактерии те нанасят пагубни последствия върху микрофлората, които клинично могат да се изявят както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Пълното възстановяване на микробиома след антибиотична терапия продължава дълго време, от няколко месеца до няколко години. В някои случаи отделни щамове (подтипове на даден микроорганизъм) биват унищожени напълно и микробиомът не успява да се възстанови до изходните си нива. Това отключва нарушения в регулацията на много процеси в организма и залага изявата на болести, както свързани със стомашно-чревния тракт, така и извън него.

Едно от най-честите усложнения, които следват непосредствено антибиотичната терапия, е антибиотик-асоциираната диария, която може да засегне над 30 % от пациентите. Синдромът на раздразненото черво е друго усложнение, което може да настъпи както непосредствено след антибиотичния курс, така и месеци, дори години след него.

Все повече научни доказателства подкрепят взаимовръзката между нарушената стомашно-чревна микрофлора и болестни състояния извън стомашно-чревния тракт, които могат да намерят клинична изява години след антибиотичния прием. При заболявания като астма, аутизъм и както при различни алергични реакции се наблюдава променено съотношение между „добри“ и „лоши“ бактерии. Нарушеното съотношение между „добри“ и „лоши“ бактерии води и до поддържане на постоянна възпалителна реакция, която е един от водещите фактори за възникването и развитието на метаболитен синдром и захарен диабет.

Някои заболявания на сърдечно-съдовата и костната система могат да бъдат обяснени с понижен синтез на витамин K, произвеждан единствено от микроорганизми в стомашно-чревния тракт.

РОЛЯ НА ПРОБИОТИЦИТЕ ПРИ АНТИБИОТИЧНА ТЕРАПИЯ

За неутрализиране на негативния ефект от антибиотичното лечение върху микробиома, все по-широко се използват пробиотици.

Пробиотиците са живи микроорганизми, които приложени в достатъчна концентрация, имат ползотворни ефекти върху човешкия организъм.

За бързото възстановяване на микробиома едно от най-важните условия е дозата на пробиотика. Според ESPGHAN (Европейско дружество по педиатрична гастроентерология, хепатология и хранене) ефектът от пробиотиците се определя като дозо-зависим, т.е. колкото е по-висока дозата, толкова е по-добър ефектът.

Друго важно условие е подборът на щамовете в пробиотичната формула. Богатото видово разнообразие на щамовете, устойчивостта им към различните антибиотици и скоростта, с която се делят, са ключови фактори за по-бързото възстановяване на микробиома до изходните си нива.

Способността на щамовете да произвеждат метаболити за изхранването на оцелялата микрофлора и бактериоцини, които подтискат прорастването на „лоши“ бактерии, са друг фактор от изключителна важност за възстановителния процес след антибиотично лечение.

 

КАКВО Е СИНКВАНОН КИДС?

СИНКВАНОН КИДС е пробиотик, специално създаден да поддържа нормалната чревна микрофлора по време и след антибиотично лечение при деца над 1 година.

Представлява бленда от 13 специално селектирани пробиотични щама в доза от 15 млрд CFU*.

Съдържание на една дневна доза – 2 блокчета (15 милиарда живи микроорганизми):

Съставки в препоръчваната дневна доза:

Bifidobacterium Spp.                                                      6 милиарда CFU*

Bifidobacterium longum ssp longum BL21 

Bifidobacterium breve BВr60 

Bifidobacterium bifidum BBi32 

Bifidobacterium longum ssp infantis BI45

Bifidobacterium lactis BLa80

Lactobacillus Spp.                                                          4 милиарда CFU*

Lactobacillus acidophilus LA85

Lactobacillus reuteri LR08

Lactobacillus plantarum LP90

Lactobacillus casei LC89

Lactobacillus paracasei LC86

Lactobacillus gasseri LG08

Lactobacillus rhamnosus GG

Saccharomyces boulardii                                             5 милиарда CFU*

Други съставки: бял кувертюр – захар, хидрогенирана растителна мазнина (палмоядкова), мляко на прах, суроватка на прах, емулгатори – сорбитан тристеарат, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат, ароматизант – ванилин  

*CFU – Колонии образуващи единици (брой живи клетки)

Може да съдържа следи от ядки, млечни и пшенични протеини.

СИНКВАНОН КИДС е хранителна добавка със захар.

 

КАК ДЕЙСТВА СИНКВАНОН КИДС И ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕН?

СИНКВАНОН КИДС представлява специална селекция от 13 пробиотични щама – лактобацили, бифидобактерии и сахаромици, с висока естествена издръжливост към антибиотици, в доза от 15 милиарда живи клетки, която поддържа нормалната чревна микрофлора по време и след антибиотична терапия.

Лактобацилите и бифидобактериите са млечнокисели бактерии, които са най-многобройните нормални обитатели в нашия стомашно-чревен тракт. Те произвеждат важни за организма и за съществуването на чревната микрофлора вещества и метаболити.

При антибиотично лечение броят на лактобацилите и бифидобактериите силно намалява.

СИНКВАНОН КИДС съдържа висока доза (10 милиарда) живи лактобацили и бифидобактерии, което води до бързо достигане на високи концентрации от полезни микроорганизми в червата.

СИНКВАНОН КИДС съдържа също Saccharomyces boulardii – пробиотична дрожда, която не се повлиява от антибиотиците. Произвежда ензими, които разграждат токсините в червата и допринася за поддържането на нормалната чревна микрофлора.

Наличието на разнообразни щамове в СИНКВАНОН КИДС благоприятства взаимното усилване на полезните им ефекти.

Щамовете в СИНКВАНОН КИДС са бързоделящи се, като удвояват масата си приблизително на всеки 20 минути. Благодарение на това те успяват да поддържат чревната микрофлора по-близо до физиологичните й нива по време на антибиотично лечение.

Щамовете в СИНКВАНОН КИДС са специално подбрани с повишена естествена устойчивост срещу най-често използваните антибиотици, което гарантира тяхното оцеляване и ефективност.

 

КОЙ НЕ ТРЯБВА ДА ПРИЕМА СИНКВАНОН КИДС?

Не приемайте СИНКВАНОН КИДС, ако някога сте получавали алергична реакция към някоя от съставките на продукта. При признаци на алергична реакция прекратете приема на препарата.

 

КАКВИ СА СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ НА СИНКВАНОН КИДС?

Досега не са известни странични ефекти на продукта и противопоказания за неговото приемане. Поносимостта му е много добра, което позволява безопасна употреба за продължителен период от време.

 

КАК ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМА СИНКВАНОН КИДС?

При деца над 1 година се приема 2 пъти по 1 блокче дневно от първия ден на антибиотичната терапия.

След приключване на антибиотичната терапия от съществено значение е приемът на СИНКВАНОН КИДС да продължи поне още 2 седмици в същата доза за постигане на по-траен и сигурен ефект.

Блокчето трябва да се сдъвче.

Препоръчителният интервал между приема на антибиотик и СИНКВАНОН КИДС е поне 2 часа.

 

СЪХРАНЕНИЕ

Съхранявайте СИНКВАНОН КИДС в оригиналната му опаковка при температура до 25°С, на сухо място, без пряк достъп на слънчева светлина и недостъпно за малки деца.

Не използвайте препарата след изтичане на годността му, или ако целостта на опаковката е нарушена.