СИНКВАНОН

КАКВО Е ДОБРЕ ДА ЗНАЕМ ЗА ВЛИЯНИЕТО НА АНТИБИОТИЧНОТО ЛЕЧЕНИЕ ВЪРХУ СТОМАШНО-ЧРЕВНАТА МИКРОФЛОРА?

Какво представлява микробиомът?

Съвкупността от микроорганизми, които нормално обитават човешкото тяло, е позната като микрофлора, микробиота или микробиом. Установено е, че човешкият микробиом се състои от приблизително 100 трилиона бактериални клетки, брой 10 пъти по-голям от броя на клетките в човешкото тяло.

Микроорганизмите колонизират или обитават всяка повърхност от човешкото тяло, която има достъп до външната среда, вкл. кожата, респираторния, урогениталния и стомашно-чревния тракт.

Най-колонизираната част от стомашно-чревния тракт е дебелото черво, което се обитава от 1 трилион микроорганизми за грам фекално съдържимо, представени в стотици видове.

Най-общо казано микроорганизмите могат да се разграничат като полезни и вредни за човека.

           

Какви функции  изпълнява микробиомът в човешкото тяло?

Полезните бактерии изпълняват важни метаболитни, защитни и имунологични  функции за човешкото здраве, които се изразяват в:

  • Подобряване на храносмилането и абсорбцията на хранителни вещества, които нашият организъм не може да усвои и поради бавната скорост на чревния пасаж натрупва във възходящата част на дебелото черво
  • Синтез на витамини
  • Подтискане на растежа на патогенни (вредни) бактерии
  • Стимулиране на имунната система

Нормалната микрофлора е стабилна екосистема. В състава на микрофлората между отделните индивиди съществуват различия по отношение на видове и микробно число, но за конкретния индивид микрофлората остава сравнително константна величина по време на целия живот. Определени фактори могат да допринесат до разрушаването на баланса в тази екосистема, с водещо значение от които е приемът на антибиотици.

 

Какво се случва по време на антибиотично лечение?

Ролята на антибиотиците в лечението на бактериални инфекции е незаменима, но докато се справят с болестотворните бактерии те нанасят пагубни последствия върху микрофлората, които клинично могат да се изявят както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Пълното възстановяване на микробиома след антибиотична терапия продължава  дълго време, от няколко месеца до няколко години. В някои случай отделни щамове (подтипове на даден микроорганизъм) биват унищожени напълно и микробиомът не успява да се възстанови до изходните си нива. Това отключва нарушения в регулацията на много процеси в организма и залага изявата на болести, както свързани със стомашно-чревния тракт, така и извън него.

Едно от най-честите усложнения, които следват непосредствено антибиотичната терапия, е антибиотик-асоциираната диария, която може да засегне над 30% от пациентите. Синдромът на раздразненото черво е друго усложнение, което може да настъпи както непосредствено след антибиотичния курс, така и месеци, дори години след него.

Все повече научни доказателства подкрепят  взаимовръзката между нарушената стомашно чревна-микрофлора и болестни състояния извън стомашно-чревния тракт, които могат да намерят клинична изява години след антибиотичния прием. При заболявания като астма, аутизъм и както при различни алергични реакции се наблюдава променено съотношение между „добри“ и „лоши“ бактерии. Нарушеното съотношение между "добри" и "лоши" бактерии води и до поддържане на постоянна възпалителна реакция, която е един от водещите фактори за възникването и развитието на метаболитен синдром и захарен диабет.

Някои заболявания на сърдечно-съдовата и костната система могат да бъдат обяснени с понижен синтез на витамин K, произвеждан единствено от микроорганизми в стомашно-чревния тракт.

 

Роля на пробиотиците при антибиотична терапия

За неутрализиране на негативния ефект от антибиотичното лечение върху микробиома все по-широко се използват пробиотици.

Пробиотиците са живи микроорганизми, които приложени в достатъчна концентрация, имат ползотворни ефекти върху човешкия организъм. 

За бързото възстановяване на микробиома, едно от най-важните условия е дозата на пробиотика. Според ESPGHAN (Европейско дружество по педиатрична гастроентерология, хепатология и хранене) ефектът от пробиотиците се определя като дозо-зависим, т.е с по-добър ефект при дози в интервала между 10 и 100 милиарда CFU (колонии формиращи единици микроорганизми).

Друго важно условие е подборът на щамовете в пробиотичната формула. Богатото видово разнообразие на щамовете, устойчивостта им към различните антибиотици и скоростта, с която се делят, са ключови фактори за по-бързото възстановяване на микробиома до изходните си нива.

Способността на щамовете да произвеждат метаболити за изхранването на оцелялата микрофлора и бактериоцини, които подтискат прорастването "лоши" бактерии, са друг фактор от изключителна важност за възстановителния процес след антибиотично лечение.

 

КАКВО Е СИНКВАНОН?

СИНКВАНОН е пробиотик, специално създаден да поддържа нормалната чревна микрофлора по време и след антибиотично лечение.

Представлява бленда от 14 специално селектирани пробиотични щама в доза от 100 млрд CFU*.

Съдържание на една дневна доза – 2 капсули (100 милиарда живи микроорганизми):

Съставки в препоръчваната дневна доза:

Lactobacillus Spp.

56 милиарда CFU*

Lactobacillus acidophilus LA85

 

Lactobacillus reuteri LR08

 

Lactobacillus plantarum LP90

 

Lactobacillus casei LC89

 

Lactobacillus paracasei LC86

 

Lactobacillus gasseri LG08

 

Lactobacillus rhamnosus GG

 

Bifidobacterium Spp.

38 милиарда CFU*

Bifidobacterium longum ssp longum BL21

 

Bifidobacterium breve BВr60

 

Bifidobacterium bifidum BBi32

 

Bifidobacterium longum ssp infantis BI45

 

Bifidobacterium lactis BLa80

 

Saccharomyces boulardii

5 милиарда CFU*

Bacillus coagulans

1 милиард CFU*

Патентована пребиотична бленда FOS, XOS и MOS

30 mg

Витамин В2

16 mg (1143% NRVs**)

Витамин В1

14 mg (1273% NRVs**)

Витамин B3

10 mg (63% NRVs**)

Витамин В6

10 mg (714% NRVs**)

Витамин B7 – биотин

500 µg (1000% NRVs**)

Витамин B9 – фолиева киселина

400 µg (200% NRVs**)

Други съставки: пълнител – малтодекстрин, магнезиев стеарат 

*CFU -  Колонии образуващи единици (брой живи клетки)

СИНКВАНОН не съдържа лактоза и глутен.

 

КАК ДЕЙСТВА СИНКВАНОН И ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕН?

СИНКВАНОН представлява специална селекция от 14 пробиотични щама – лактобацили, бифидобактерии, сахаромици и спорообразуващи бацили, с висока естествена издръжливост към антибиотици, в доза от 100 милиарда живи клетки, която поддържа нормалната чревна микрофлора по време и след антибиотична терапия.

Лактобацилите и бифидобактериите са млечнокисели бактерии, които са най-многобройните нормални обитатели в нашия стомашно-чревен тракт. Те произвеждат важни за организма и за съществуването на чревната микрофлора вещества и метаболити.

При антибиотично лечение броят на лактобацилите и бифидобактериите силно намалява.

СИНКВАНОН съдържа висока доза (94 милиарда) живи лактобацили и бифидобактерии, което води до бързо достигане на високи концентрации от полезни микроорганизми в червата.

СИНКВАНОН съдържа още специален пробиотичен щам Bacillus coagulans, който при неблагоприятни условия на средата преминава в спора, което го прави изключително устойчив на вредни влияния, например при антибиотична терапия. Освен това увеличава популацията на полезните бактерии в червата.

СИНКВАНОН съдържа също Saccharomyces boulardiiпробиотична дрожда, която не се повлиява от антибиотиците. Произвежда ензими, които разграждат токсините в червата и допринася за поддържането на нормалната чревна микрофлора.

Наличието на разнообразни щамове в СИНКВАНОН благоприятства взаимното усилване на полезните им ефекти.

Щамовете в СИНКВАНОН са бързоделящи се, като удвояват масата си приблизително на всеки 20 минути. Благодарение на това те успяват да поддържат чревната микрофлора по-близо до физиологичните й нива по време на антибиотично лечение.

Щамовете в СИНКВАНОН са специално подбрани с повишена естествена устойчивост срещу най-често използваните антибиотици, което гарантира тяхното оцеляване и ефективност.

По време на антибиотично лечение нормалната синтеза от организма на витамини от група В намалява, затова освен пробиотичната бленда, СИНКВАНОН съдържа още комплекс от 6 витамина от група В.

СИНКВАНОН съдържа и пребиотична бленда, специално създадена за нуждите на включените в състава 14 пробиотични щама. Тя включва три вида неразградими от човешкия организъм олигозахариди, които служат за храна, както на пробиотичните щамове, така и на полезните бактерии, които живеят нормално в стомашно-чревния тракт. Пребиотиците подпомагат щамовете в СИНКВАНОН да започнат бързо да се делят.

Капсулата СИНКВАНОН е стомашно-устойчива, което означава, че преминава през киселата среда на стомаха и се разтваря в тънките черва. По този начин пробиотичните бактерии достигат до червата живи, където оказват своите ползотворни ефекти.

 

КОЙ НЕ ТРЯБВА ДА ПРИЕМА СИНКВАНОН?

Не приемайте СИНКВАНОН, ако някога сте получавали алергична реакция към някоя от съставките на продукта.

 

КАКВИ СА СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ НА СИНКВАНОН?

Досега не са известни странични ефекти на продукта и противопоказания за неговото приемане. Поносимостта му е много добра, което позволява безопасно употреба за продължителен период от време. СИНКВАНОН може да се прилага по време на бременност и кърмене, както и при хора с диабет.

 

КАК ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМА СИНКВАНОН?

При възрастни и деца над 5 години се приемат 2 капсули веднъж дневно от първия ден на антибиотичната терапия.

След приключване на антибиотичната терапия от съществено значение е приемът на СИНКВАНОН да продължи поне още 2 седмици в доза 1 капсула на ден за постигане на по-траен и сигурен ефект. Препоръчителният интервал между приема на антибиотик и СИНКВАНОН е поне 2 часа.

Не приемайте СИНКВАНОН с горещи или алкохолни напитки, за да не се унищожат живите бактерии в капсулите.

 

СЪХРАНЕНИЕ

Съхранявайте СИНКВАНОН в оригиналната му опаковка при температура до 25°С, на сухо място, без пряк достъп на слънчева светлина и недостъпно за деца.

Не използвайте препарата след изтичане на годността му, или ако целостта на опаковката е нарушена.