Neopholic meta

КАКВО Е NEOPHOLIC МЕТА

NEOPHOLIC META (НЕОФОЛИК МЕТА) са оранжеви, опаковани в блистери по 30 броя таблетки, всяка от които съдържа 400 μg (0,4 mg) метилирана фолиева киселина (L–метилфолат).

L–метилфолатът е активната форма на фолиевата киселина, която участва в биосинтеза на аминокиселините и базите на нуклеиновите киселини- ДНК и РНК. Фолиевата киселина има ключова роля   в изграждането и развитието на клетките в човешкия организъм и жизнено важни структури още в ембионалното развитие на човешкия организъм. Това се отнася в най-голяма степен до невралната тръба на плода, от която в последствие се образува главния и гръбначния мозък.

Фолиевата киселина има също изключително важна роля за образуването и метаболизма на еритроцитите (червните кръвни телца), които доставят кислород и енергия до всички тъкани и органи в тялото.

Фолиевата киселина в организма изпълнява своите функции, едва след като се превърне в L–метилфолат. Дотогава тя не е активна и няма биологично действие. Превръщането на фолиевата киселина в L–метилфолат е сложен и многостепенен процес, който при 12% от бременните жени не може да се осъществи поради генетичен ензимен дефект.

Съпоставка на метаболизма на NEOPHOLIC META спрямо фолиевата киселина

Съпоставка на метаболизма на NEOPHOLIC META спрямо фолиевата киселина

Ето защо при тези жени обикновената фолиева киселина не оказва неоходимия благоприятен ефект върху нормалното равитие на бременността, затова при тях е необходимо да се приема активната форма на фолиева киселина, а именно L-метилфолат.

NEOPHOLIC META е хранителна добавка, предназначена за бременни и жени, планиращи бременност, които имат повишени потребности от фолиева киселина в активна форма.  

Правилното и редовно приемане на NEOPHOLIC META благоприятства нормалното протичане на бременността, изграждане на здрава и пълноценна неврална тръба на плода и правилно развитие на тъканите и органите на новороденото.

Oсвен за новороденото, NEOPHOLIC META оказва благоприятен ефект и върху здравето на бъдещата майка като:

 • Подпомага производството на кръв и кръвни телца в организма на жената, което е изключително важно по време на бременността, когато потребностите на организма са значително повишени.
 • Подпомага функцията на имуната система.
 • Подпомага физиологичните процеси в организма и намалява чувството на умора и отпадналост.

ПРЕДИ ДА ВЗЕМЕТЕ NEOPHOLIC МЕТА

Не взимайте NEOPHOLIC МЕТА ако:

 • Някога сте получавали алергична реакция към L-метилфолат или към някои от другите съставки на таблетката. Най-честите симптоми на алергична реакция включват обриви, сърбеж, подуване на устните и лицето, задух. Посъветвайте се с вашия лекар, ако изпитвате някои от тези симптоми.

Консултирайте се с вашия лекар, ако:

 • Сте прекарали предишна патологична бременност, в резултат на което детето ви се е родило със Spina bifida или друг вроден дефект на невралната тръба.
 • Вземате лекарства, които подтискат метаболизирането на фолиевата киселина – метотрексат, триметоприм или намаляват усвояването и в стомашно-чревния тракт – контрацептиви, антиконвулсанти.
 • Сте прекарали хирургическа операция с резекция на тънкото черво.

Тези състояния изискват приемането на по-високи дози L-метилфолат.

КАК ДА ВЗЕМАТЕ NEOPHOLIC МЕТА

Дозата от 400 микрограма (0,4 mg) е утвърдена в световната практика като достатъчна дневна доза за компенсиране на увеличените потребности на бременната жена от фолиева киселина в активна форма - L-метилфолат.

В случай, че вашия лекар не е предписал друго, приемайте по 1 таблетка NEOPHOLIC МЕТА дневно.

Не пропускайте дневен прием. За да не пропускате дневната си доза, превърнете приемането на NEOPHOLIC МЕТА в част от дневния си режим.

КОГА ДА ЗАПОЧНЕТЕ

Във връзка с нормалното протичане на бременността и намаляване риска от развитие на spina bifida у новороденото се препоръчва приемането на NEOPHOLIC META да започне поне 1 месец преди забременяване и да продължи през първите три месеца на бременността. В случай че бременността не е планирана, започнете приемането на NEOPHOLIC META веднага след установяването и. NEOPHOLIC META се усвоява по-бързо от организма от обикновената фолиева киселина и почти веднага достига нива при които успешно изпълнява биологичните си функции за намаляване риска от развитие на spina bifida. Затова се препоръчва да се започне с прием на NEOPHOLIC META, в случаите когато е установена желана бременност, без да приемана фолиева киселина до този момент.

НЕЩО МНОГО ВАЖНО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

L-метилфолатът, подобно на фолиевата киселина е много нестабилно химично съединение, което изложено на външно влияние бързо губи своята биохимична активност и годност. Ако таблетките са във флакон или в насипно състояние, под въздействие на факторите на околната среда като топлина, светлина, въздух, ултравиолетови лъчи и др. молекулата на L-метилфолата се разпада до неактивни съставки. Така трайността на таблетките намалява и не надвишава два месеца. Когато таблетките са в блистерна опаковка, всяка таблетка е трайно изолирана от външни въздействия. В това състояние годността на фолиевата киселина се удължава до 1 година. За допълнителна сигурност, таблетките NEOPHOLIC META са опаковани в блистер с бяло непрозрачно фолио, което допълнително блокира разрушаващото действие на слънчевата светлина.

КАКВО Е SPINA BIFIDA

Spina bifida е сериозен вроден дефект на гръбначния стълб. При този дефект се засягат гръбначния мозък, прешлените, мускулите и кожата, изграждащи гръбначния стълб. Този дефект възниква по време на формирането на главния и гръбначния мозък през четвъртата седмица на бременността, т.е. шест седмици от последния менструален цикъл. В повечето случаи това става преди жената да разбере, че е бременна.

spina bifida

В зависимост от тежестта на spina bifida, дефекта може да е видим по гърба на новороденото, но в по-леките случаи не се наблюдават видими анатомични изменения. Най-тежките форми, представляващи напълно отворен гръбначен стълб, са несъвместими с живота. При по-леките форми може да се наблюдава постоянна слабост в краката, намалена чувствителност и трудност при ходене. Тези форми често водят до инвалидност. Най-леките форми протичат със симптоми на напикаване и затруднен контрол на дефекация.

Всяка жена може да роди дете със spina bifida, дори и в случаите, когато няма данни за подобен дефект във фамилната история на родителите. Приблизително 1 на 1000 бебета се ражда със спина бифида (spina bifida) и още 1 на 1000 бебета се ражда с друг дефект на невралната тръба. Невралната тръба представлява определена структура на плода, от която се образуват гръбначния и главния мозък.

Приемането на 400 μg (0,4 mg) L-метилфолат 1 месец преди забременяване и през първите три месеца на бременността осигурява адекватни нива на фолат в майчиния организъм, което намалява риска от поява на spina bifida.

Българско дружество по акушерство и гинекологияNEOPHOLIC МЕТА ГАРАНТИРА

 • адекватни нива на фолат в майчиния организъм
 • активност на субстанцията за целия период на срока на годност
 • точната доза, препоръчана на базата на международния опит
 • качество според изискванията на Европейската фармакопея