Neopholic

КАКВО Е NEOPHOLIC И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

NEOPHOLIC (НЕОФОЛИК) е препарат съдържащ 0,4 mg фолиева киселина, който е специално предназначен за бременни и жени планиращи бременност.

Фолиевата киселина участва в изграждането на всички нови клетки в организма. Това е важно, както за организма на жената, така и за бъдещото и бебе.

Ако в организма на бъдещата майка има достатъчно количество фолиева киселина, това може да предотврати появата на вродени дефекти на гръбначния стълб и мозъка на новороденото спина бифида (spina bifida).

neopholic-bebeОт друга страна фолиевата киселина влияе и върху здравето на самата жена. Образуването на нови, здрави клетки с участието на фолиевата киселина е процес от особена важност за сърдечната дейност, възстановяването на кожата, растежа на ноктите и косата. Недостига на фолиева киселина предизвиква също нарушения в образуването на червени кръвни телца –еритроцити, което клинично се проявява като анемия. Затова фолиевата киселина се препоръчва за всяка жена, всеки ден, независимо дали планира бременност.

 

ПРЕДИ ДА ВЗЕМЕТЕ NEOPHOLIC

Не взимайте NEOPHOLIC ако:

 • някога сте получавали алергична реакция към фолиева киселина или към някои от другите съставки на таблетката. Най-честите симптоми на алергична реакция включват обриви, сърбеж, подуване на устните и лицето, задух. Посъветвайте се с вашия лекар, ако изпитвате някои от тези симптоми.

Консултирайте се с вашия лекар, ако:

 • сте родени със spina bifida
 • сте прекарали предишна патологична бременност, в резултат на което детето ви се е родило със spina bifida или друг вроден дефект на невралната тръба.
 • страдате от епилепсия лекувана с фенобарбитал, фенитоин или пиримидон.
 • вземате лекарства, които подтискат метаболизирането на фолиевата киселина – метотрексат, триметоприм или намаляват усвояването и в стомашно-чревния тракт – контрацептиви, антиконвулсанти.
 • сте прекарали хирургическа операция с резекция на тънкото черво.

Тези състояния изискват приемането на по-високи дози фолиева киселина.

КАК ДА ВЗЕМАТЕ NEOPHOLIC

майка с дете

Дневната потребност на организма от фолиева киселина е 0,2 mg (200 mcg). При бременност тази потребност се увеличава. Дозата от 0,4 mg е утвърдена в световната практика като достатъчна дневна доза за компенсиране на увеличените потребности на бременната жена от фолиева киселина. В случай, че вашия лекар не е предписал друго, приемайте по 1 таблетка NEOPHOLIC дневно. Не пропускайте дневен прием.

За да не пропускате дневната си доза, превърнете приемането на NEOPHOLIC в част от дневния си режим, така както миете зъбите си, разхождате кучето, пиете сутрешното си кафе, вземате душ или сресвате косата си.

КОГА ДА ЗАПОЧНЕТЕ

За да има в организма на майката достатъчно количество фолиева киселина в момента на зачеването, се препоръчва приемането на NEOPHOLIC да започне поне 1 месец преди забременяване и да продължи през първите три месеца на бременността. В случай че бременността не е планирана, започнете приемането на NEOPHOLIC веднага след установяването и. Тъй като е трудно да предвидите началото на бременността, се препоръчва всяка жена, която има вероятност да забременее, да приема по 1 таблетка NEOPHOLIC всеки ден.

НЕЩО МНОГО ВАЖНО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Фолиевата киселина е много нестабилно химично съединение, което изложено на външно влияние бързо губи своята биохимична активност и годност. Ако таблетките са във флакон или в насипно състояние, под въздействие на факторите на околната среда като топлина, светлина, въздух, ултравиолетови лъчи и др. молекулата на фолиевата киселина се разпада до неактивни съставки. Така трайността на таблетките намалява и не надвишава два месеца. Когато таблетките са в блистерна опаковка, всяка таблетка е трайно изолирана от външни въздействия. В това състояние годността на фолиевата киселина се удължава до 2 години. За допълнителна сигурност, таблетките NEOPHOLIC са опаковани в блистер с бяло непрозрачно фолио, което допълнително блокира разрушаващото действие на слънчевата светлина.

Фолиевата киселина е водноразтворимо съединение, което не се отлага в организма, а се елиминира за няколко часа след приемането му. За да се поддържат достатъчно високи нива на фолиева киселина в организма на жената и съответно на плода, е необходимо фолиевата киселина да се приема всеки ден.

ЗАПОМНЕТЕ

Фолиевата киселина от храната не е достатъчна за предпазване от дефекти на невралната тръба, сърдечно-съдови заболявания и рак.

Само допълнителният ежедневен прием на фолиева киселина доказано намалява риска от дефекти на невралната тръба, сърдечно-съдови заболявания и рак.

Тъй като над 50% от бременностите не са планирани, препоръчва се жените да приемат по 1 таблетка Neopholic всеки ден – просто за всеки случай.

Жените с повишен риск от раждане на дете с вроден дефект на невралната тръба се нуждаят от по-голяма доза фолиева киселина. Ако спадате към тази група, се консултирайте с Вашия лекар. Вие трябва да приемате 4 mg фолиева киселина дневно (10 таблетки Neopholic) по предписание, 1 до 3 месеца преди да забременеете, както и поне през първите три месеца на бременността.

КАКВО Е SPINA BIFIDA

Spina bifida е сериозен вроден дефект на гръбначния стълб. При този дефект се засягат гръбначния мозък, прешлените, мускулите и кожата, изграждащи гръбначния стълб. Този дефект възниква по време на формирането на главния и гръбначния мозък през четвъртата седмица на бременността, т.е. шест седмици от последния менструален цикъл. В повечето случаи това става преди жената да разбере, че е бременна.

spina-bifida-bebe

В зависимост от тежестта на спина бифида (spina bifida), дефекта може да е видим по гърба на новороденото, но в по-леките случаи не се наблюдават видими анатомични изменения. Най-тежките форми, представляващи напълно отворен гръбначен стълб, са несъвместими с живота. При по-леките форми може да се наблюдава постоянна слабост в краката, намалена чувствителност и трудност при ходене. Тези форми често водят до инвалидност. Най-леките форми протичат със симптоми на напикаване и затруднен контрол на дефекация.

Всяка жена може да роди дете със spina bifida, дори и в случаите, когато няма данни за подобен дефект във фамилната история на родителите.
Приблизително 1 на 1000 бебета се ражда със spina bifida и още 1 на 1000 бебета се ражда с друг дефект на невралната тръба. Приемането на 0,4 mg фолиева киселина 1 месец преди забременяване и през първите три месеца на бременността намалява риска от поява на spina bifida до 80%.

NEOPHOLIC ГАРАНТИРАБългарско дружество по акушерство и гинекология

 • сигурен превантивен ефект в профилактиката на spina bifida
 • активност на субстанцията за целия период на срока на годност
 • точната доза, препоръчана на базата на международния опит
 • качество според изискванията на Европейската фармакопея
 • задоволяване на дневната потребност от фолиева киселина за всяка жена

NEOPHOLIC се препоръчва от българското дружество по акушерство и гинекология за профилактика на spina bifida от бременните жени