Neomenor

КАКВО Е NEOMENOR

NEOMENOR (НЕОМЕНОР) е препарат, който подпомага нормалното протичане на менструалния цикъл. Всяка таблетка NEOMENOR съдържа 400 mg стандартизирани екстракти от стръкове на:

  • Astragalus glycypyhillos (орлови нокти) - 260 mg;
  • Erodium cicutarium (часовниче) - 70 mg;
  • Geranium sanguineum (кръвен здравец) - 70 mg.


Основните биологично-активни вещества в състава на NEOMENOR са:

  • полизахариди и монозахариди;
  • тритерпеноидни гликозиди;
  • тритерпеноиди, сапонини и стероли;
  • хидроксифенолни киселини и кетони;
  • флавоноиди.

Neomenor е хранителна добавка.

KAK ДЕЙСТВA NEOMENOR

NEOMENOR доставя на организма вещества, който играят ключова роля в метаболитните процеси, имащи значение за нормалното протичане на менструалния цикъл. При някои жени тези вещества са в недостатъчни количества, затова тяхното допълнително набавяне допринася за комфорта на жената по време на целия менструален цикъл.

КОЙ НЕ ТРЯБВА ДА ПРИЕМА NEOMENOR

Не вземайте NEOMENOR ако някога сте получавали алергична реакция към някои от съставките на таблетката.

КАКВИ СА СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ НА NEOMENOR

Досега не са известни странични ефекти на препарата и противопоказания за неговото приемане. Поносимостта му е много добра, което позволява безопасно приемане за продължителен период от време.

КАК ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМА NEOMENOR

NEOMENOR се приема два пъти по 1 таблетка на ден в продължение на 20 дни. Приемът на препарата започва 10 дни преди началото на менструалния цикъл. Ако менструални цикъл е нередовен и не може да се определи точно началото му, приемът на NEOMENOR започва на 10-я ден след началото на менструацията. Схема се повтаря в продължение на поне три последователни менструални цикъла.

СЪХРАНЕНИЕ

Съхранявайте NEOMENOR в оригиналната му опаковка при температура от 15 до 30°C на сухо място без пряк достъп на слънчева светлина, недостъпно за деца. Не използвайте препарата след изтичане на годността му или ако целостта на опаковката е нарушена

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

менструален цикъл Всеки месец лигавицата на матката се увеличава в подготовка за бременност. След овулация, ако яйцеклетката не бъде оплодена, лигавицата на матката вече не е нужна – тя отича и умира. При разпадането й се отделят простагландините, които предизвикват контракции на матката по време на менструация и така осигуряват изхвърляне на менструалните тъкани и кръв извън организма. Ако обаче нивото им е прекалено високо, те могат да доведат до повтарящи се чести спазми, които причиняват болка.

Болезнената менструация, характеризираща се с тъпи и/или пулсиращи болки в долната част на корема преди и по време на менструални кръвотечения, се нарича дисменорея. В по-тежки случаи болките могат да бъдат придружени от повръщане, главоболие, изпотяване, обща отпадналост и др.

Болките по време на менструация се дължат на силни съкращения (контракции) на мускулите на матката, които се предизвикват от хормоноподобни вещества, наречени простагландини.

До момента при дисменорея (болезнена менструация) се използват основно обезболяващи и спазмолитични средства. Те повлияват на болката и контракциите, но не и на причините за дисменорея и имат твърде краткосрочен ефект.

Дисменорейните оплаквания се появяват в навечерието на менструацията или през първото денонощие и продължават от няколко часа до 1-2 дни. Понякога започват дни преди появата на кървенето и не изчезват по време на цялата менструация.

Видове дисменорея

Дисменореята се дели на два основни вида: първична и вторична.

  • Първичната дисменорея е налице още при първите менструации в живота на момичето. Не е свързана със заболяване на половите органи. Често става по-поносима с наближаване на тридесетте години и обикновено отзвучава след първото раждане.
  • Вторичната дисменорея е по-характерна за възрастта над 25 години и като правило е проява на заболяване на половите органи.