Neolexan 

КАКВО Е L-ТРИПТОФАН?

неолексан - мозък

L-триптофан е незаменима аминокиселина, която, приета чрез храната, участва в производството на протеини и серотонин. Серотонинът е вещество, което предава нервните импулси между мозъчните клетки и е познат още като „хормонът на щастието“.
Допълнителният прием на L-триптофан под формата на таблетки подпомага за поддържане на адекватни нивата на серотонин в мозъка.
Витамин В3 и Витамин В6 подпомагат в човешкото тяло приетият L-триптофан да се използва за синтез на серотонин, а не за други протеини. Допълнително, двата витамина подпомагат нормалното функциониране на нервната система и психичните функции на организма.

КАКВО Е NEOLEXAN?

NEOLEXAN® осигурява на организма L-триптофан за поддържане на адекватни нива на серотонин в мозъка.
Всяка таблетка NEOLEXAN® съдържа:

L-триптофан – 500 mg
Витамин В3 – 3 mg
Витамин В6 – 3 mg
 
Neolexan е хранителна добавка.
 

ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕН NEOLEXAN?

NEOLEXAN® повлиява благоприятно следните състояния:

1. Настроение, тонус и ежедневна активност

Нормалните нива на серотонин в мозъка влияят благоприятно на нашето настроение, тонус, енергия и ежедневна активност. Витамин В6 също влияе благоприятно на тонуса и ежедневната активност, тъй като допълнителният му прием намалява чувството за отпадналост и умора.

2. Сън

След добър сън човек се чувства свеж и отпочинал. Това не винаги зависи от продължителността на съня, а от неговото качество. Основното вещество, от което зависи настъпването и продължителността на съня, е мелатонинът. Серотонинът има определяща роля за качеството на съня. При нормални нива на серотонин се поддържат естествените фази на дълбок сън, благодарение на които мозъкът се възстановява и човек се чувства свеж и отпочинал. 

3. Вредни навици

Приемът на L-триптофан, спомага за по-лесното понасяне и спазване на ограниченията и изпълнението на дневните активности в отсъствието на вредния навик.

КАКВО ТРЯБВА ДА КАЖА НА МОЯ ЛЕКАР ПРЕДИ ДА ВЗЕМА NEOLEXAN?

Уведомете Вашия лекар ако:

За вас се отнасят някои от следните състояния:

 • Чернодробна недостатъчност
 • Бъбречна недостатъчност
 • Язва на стомаха и дванадесетопръстника
 • Нарушено кръвосъсирване
 • Кърмене
 • Синдром на Даун

Вземате някои от следните медикаменти:

 • Селективни инхибитори на обратния захват на серотонина (SSRI), като citalopram (Seropram), escitalopram (Cipralex), fluvoxamine (Fevarin), fluoxetine (Prozac), paroxetine (Seroxat, Paroxat), sertraline (Zolof)
 • Инхибитори на моноаминоксидазата (MAOI), като tranylcypromine (Nardil), phenelzine (Parnate), isocarboxazid (Marplan)
 • Трициклични антидепресанти, като amitriptyline (Elavil), amoxapine (Asendin), clomipramine (Anafranil), desipramine (Norpramin), doxepin (Sinequan), imipramine (Tofranil), nortriptyline (Pamelor), protriptyline (Vivactil), trimipramine (Surmontil)
 • Медикаменти против СПИН

КАКВИ СА СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ НА NEOLEXAN?

При непоносимост към продукта се консултирайте с Вашия лекар.

КОЙ НЕ ТРЯБВА ДА ПРИЕМА NEOLEXAN?

 • Деца до 12 годишна възраст.
 • Не приемайте NEOLEXAN®, ако някога сте получавали алергична реакция към някоя от съставките на продукта. При признаци на алергична реакция прекратете приема на продукта.
  Не превишавайте препоръчваната дневна доза. Да не се използва като заместител на разнообразното хранене.

KАК СЕ ПРИЕМА NEOLEXAN?

В случай че Вашият лекар не е препоръчал друго, приемайте NEOLEXAN®  на гладно 3 пъти по 1 таблетка на ден, 1 час преди хранене.

За подпомагане за здрав и нормален сън се препоръчва 1 таблетка еднократно 30-45 минути преди лягане. 
Не прекратявайте приема на продукта, след като се почувствате по-добре, без да се консултирате с Вашия лекар.
Продължителната употреба на NEOLEXAN® не води до привикване и зависимост.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Състоянията предизвикани от ниски нива на серотонин са:

Депресия

Depression

Депресията е състояние изискващо специализирани медицински грижи и е различно от познатите “липса на настроение” и „чувство на потиснатост”. Депресията се характеризира с липса на интерес към ежедневните дейности, липса на енергия и способност за концентрация, чувство на безпомощност, безнадежност и тъга, безполезност и неадекватност, лош сън, понижена сексуална активност, значително покачване или загуба на тегло, умора, главоболие и др. Депресията не е слабост на характера и не е по вина на пациента. Тя може да се лекува. Депресията се предизвиква от комбинация от 3 фактора-генетично предразположение, заобикаляща среда и дисбаланс на химични вещества в мозъка. От химичните вещества с най-голямо значение е серотонинът, който при депресия е силно понижен.

Безсъние

Insomnia

След добър сън човек се чувства свеж и отпочинал. Това не винаги зависи от продължителността на съня, а от неговото качество. Проблемите със съня също имат различен произход, но в крайна сметка се дължат отново на нарушен баланс на химични вещества в мозъка. Основното вещество, от което зависи настъпването и продължителността на съня е мелатонинът, но нивата на мелатонин в мозъка и чувствителността на мозъчните структури към мелатонина се определят от нивата на серотонина. Серотонинът има определяща роля за качеството на съня. При високи нива на серотонин се удължават фазите на дълбок сън, благодарение на които мозъкът се възстановява и човек се чувства свеж и отпочинал, за сметка на по-маловажните подготвителни фази на съня. Докато препаратите, съдържащи мелатонин имат известен ефект при по-възрастни пациенти, при които нивата на мелатонин са ниски, то при по-млади хора безсънието и лошия сън се повлияват в много по-голяма степен от нивата на серотонин.

Тревожност и безпокойство

Състоянията на тревожност и безпокойство също се дължат на ниски нива на серотонина, затова чрез повишаване на нивата му тези състояния се подобряват значително, до пълното им изчезване.

Вредни навици

вредни навици

При отказване от вредни навици като прекомерна употреба на алкохол, тютюнопушене и други, поддържането на адекватни нива на серотонина спомага за по-лесното понасяне и спазване на ограниченията и изпълнението на дневните активности в отсъствието на вредния навик.