Neodorm MR

КАКВО Е NEODORM MR И ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕН?

NEODORM MR (НЕОДОРМ МР) е препарат, който подпомага по-бързото заспиване и нормалното протичане на физиологичните фази на съня, осигурява по-качествен и дълбок сън, без нощни събуждания, в резултат на което човек се събужда с усещане за отпочиналост и свежест.

NEODORM MR е подходящ при справяне с часови разлики.

NEODORM MR не предизвиква сънливост и замаяност на следващия ден, не пречи на концентрацията и не е противопоказен при шофиране и работа с машини.

NEODORM MR не предизвиква пристрастяване или привикване и може да се приема за продължителен период от време.

СЪСТАВ:

Всяка таблетка NEODORM MR съдържа: 

 • 3 mg мелатонин,
 • 30 mg 5-хидрокситриптофан (5-HTP), 
 • 50 mg Стандартизиран екстракт от Пасифлора
 • 50 mg Л-тeанин  
 • 50 mg b-phenyl GABA
 • 40 mg Магнезий и
 • 10 mg Витамин В6.

NEODORM MR е хранителна добавка.

КАКВО E БЕЗСЪНИЕТО?

Безсънието е често срещано състояние, което измъчва всеки трети човек. Продължителната липса на пълноценен сън вреди сериозно на здравето, като най-често води до нарушена концентрация, раздразнителност, сънливост през деня, риск при шофиране и при работа с машини. Установена е връзка между недостатъчният сън и повишеният риск за развитие на високо кръвно налягане, което е фактор за сърдечно-съдов или мозъчен инцидент.

Най-честите нарушения на съня са:

 • трудно заспиване,

 • кратка продължителност на съня (ранно събуждане),

 • нощни събуждания със затруднено или невъзможно повторно заспиване,

 • лек или неотпочиващ сън и др.  

Сънят е сложен физиологичен процес. По време на нормален нощен сън в организма на човек се случват редица процеси, които се повтарят циклично през 90 минути. В рамките на 8 часа, сънят на възрастен човек преминава през 4-5 такива цикъла. Всеки цикъл съдържа 5 фази с различна продължителност, както е показано в таблицата по-долу:

Фази на съня Характеристика и продължителност
1

Заспиване. Постепенно психическо и мускулно отпускане, дишането и пулсът се забавят. ~30 мин.

2

Лек и повърхностен сън. В тази фаза можем да бъдем събудени от съвсем слаб шум. ~30 мин.

3 и 4

Дълбок и отморяващ сън. Качеството и количеството на тези две фази влияе върху усещането ни за отпочиналост и свежест след събуждане. ~18 мин.

5

Сън с бързи очни движения (REM). Сънуване. REM фазата се редува с другите фази на съня с кратко пробуждане, което не помним. ~18 мин.

При безсъние, някои вещества в мозъка, наречени медиатори са намалени или небалансирани. Такива вещества са мелатонин, 5-хидрокситриптофан и серотонин, които регулират заспиването и фазите на съня, както и гама-аминомаслената киселина (GABA), която релаксира организма и го въвежда в състояние на сън.Когато балансът на тези вещества в мозъка се възстанови, сънят възвръща физиологичното си протичане и става здрав и отпочиващ.

КАК ДЕЙСТВА NEODORM MR?

NEODORM MR (НЕОДОРМ МР) подпомага по-бързото заспиване и нормалното протичане на физиологичните фази на съня, осигурява по-качествен и дълбок сън, без нощни събуждания, в резултат на което човек се събужда с усещане за отпочиналост и свежест.

Β-фенил ГАМК (бета фенил гама-аминомаслена киселина) е невротрансмитер, който намалява нервната възбудимост, тревожността и мускулния тонус, с което улеснява заспиването и спокойното протичане на съня.

Л-теанинът е аминокиселина, която има успокояващ ефект, отпуска организма и намалява нервното напрежение преди сън, създавайки благоприятни условия за по-бързо заспиване.

Стандартизираният екстракт от Пасифлора е получен от растението Passiflora incarnatа, което съдържа три основни вида биологично-активни вещества: гликозиди, алкалоиди и флавоноиди. To e oбект на над 100 години изследвания, доказващи неговите успокоителни и улесняващи заспиването свойства.

Мелатонинът е естественият хормон на съня, който регулира нормалния цикъл на заспиване и бодърстване. Тялото произвежда естествен мелатонин след залез слънце, за да подтикне организма към заспиване. С напредване на възрастта синтеза на мелатонин намалява. Допълнителният прием на мелатонин скъсява времето за заспиване и удължава общото време на сън. Спомага за намаляване на нощното безпокойство и чувството за умора, особено подходящ е за адаптирането на организма към часови разлики. 

5-хидрокситриптофанът (5-HTP) се превръща в серотонин, който е отговорен за качеството на съня. Серотонинът способства за възстановяването на нормалните физиологични фази на съня и осигурява тяхната оптимална продължителност. Удължава фазите на дълбок сън, без да увеличава общото
време на съня. В резултат на това мозъкът се възстановява напълно и човек се събужда свеж и отпочинал. В допълнение, 5-HTP засилва чувствителността на мозъка към мелатонин.

Магнезият е минерал, необходим за нормалното функциониране на нервната система. Липсата му може да доведе до безсъние, хронична умора, нервно напрежение, мускулни схващания и др.

Витамин B6 участва в биосинтезата на серотонин и така подобрява качеството на съня. Също така, Витамин B6 спомага за по-доброто усвояване на магнезия в храносмилателната система.

 

KАК ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМА NEODORM MR?

В случай, че вашият лекар не е препоръчал друго, приемайте по 1 таблетка 30 минути преди лягане. NEODORM MR трябва да се приема на празен стомах - най-малко 2 часа след хранене.

 

КОЙ НЕ ТРЯБВА ДА ПРИЕМА NEODORM MR?

Не вземайте NEODORM MR ако някога сте получавали алергична реакция към някои от съставките на таблетката. Най-честите симптоми на алергична реакция включват: обриви, сърбеж, подуване на устните и лицето, задух. Посъветвайте се с вашия лекар, ако забележите някой от тези симптоми.

КАКВИ СА СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ НА NEODORM MR?

Досега не са известни странични ефекти на препарата и противопоказания за неговото приемане.

NEODORM MR не води до нежелани странични ефекти – не предизвиква сънливост и замаяност на сутринта, не пречи на концентрацията и шофирането, не е противопоказен при приемане на алкохол, 

NEODORM MR не води до привикване и пристрастяване.

NEODORM MR е безопасен и може да се използва продължително време.

NEODORM MR може да бъде вземан както самостоятелно, така и в комбинация с друг препарат, след консултация с вашия лекар.

NEODORM MR не трябва да се приема от бременни, кърмещи жени и деца до 12 годишна възраст. 

СЪХРАНЕНИЕ

Съхранявайте NEODORM MR в оригиналната опаковка при стайна температура на места недостъпни за деца.

Не използвайте препарата след изтичане на годността му или ако целостта на опаковката е нарушена.

Neodorm MR-new