Atusin

КАКВО Е ATUSIN И ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕН?

ATUSIN (АТУСИН) е сироп, който оказва благоприятен ефект върху здравето на дихателните пътища – бял дроб, бронхи, трахея, фаринкс, гърло. Поддържа чувството за комфорт в гърлото и гърдите. Подкрепя дишането. Има приятен вкус на карамел. Подходящ е и за деца.

Състав

В 30 ml се съдържат:

 • 49,98 mg – PWEтм-MD Воден екстракт от прополис, стандартизиран по органични ароматни киселини, получен чрез уникален Green Extractionтм метод от специално създадена трикомпонентна бленда, съдържаща кафяв, зелен и червен бразилски прополис.
 • 1,8 g – Стандартизиран екстракт от Plantago lanceolata L.
 • 6,66 g – Пчелен мед;
 • 4,95 g – Глицерол;
 • 11,64 g – Захар.

​ATUSIN е хранителна добавка.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА КАШЛИЦАТА?

Кашлицата е естествен защитен рефлекторен механизъм, чрез който организмът се стреми да изхвърли от дихателните си пътища секрети или попаднало там чуждо тяло. Дихателните пътища - гърло, фаринкс, трахея, бронхи, бял дроб, са входна врата за много болестотворни микроорганизми. Поради това, често именно дихателните пътища са най-засегнати от инфекциозни причинители. Кашлицата се проявява при дразнене на специфични рецептори в дихателните пътища. Раздразнените рецептори изпращат нервни импулси до мозъка, който реагира, като подава сигнал за кашляне, тъй като се опитва да изхвърли дразнещия компонент извън организма.

Когато организмът на човек е здрав, кашлицата успява да изчисти успешно дихателните пътища. При възпаление на дихателните пътища, причинено от грип, настинка и други вирусни или бактериални респираторни инфекции, кашличният рефлекс не е достатъчен, за да изхвърли насъбраните секрети. Кашлицата може да бъде влажна или суха:

 • При влажната кашлица се образува секрет, който улавя болестотворните микроорганизми, попаднали в дихателните пътища. Чрез движенията на ресничките на епитела на дихателните пътища, този секрет се придвижва нагоре и чрез кашляне се извежда извън дихателните пътища. Често обаче, този секрет е гъст и жилав, което го прави труден за придвиждане и изкашляне. Това води до натрупване на секретa в дихателните пътища, затруднява дишането и влошава инфекцията. За да се спре инфекцията и кашлицата, организмът трябва да се освободи от натрупания секрет. Естественият процес на отстраняване на храчките може да бъде подпомогнат от средство, което да подпомогне функциите на епитела и изхвърлянето на секрета от дихателните пътища.
 • Сухата кашлица не е свързана с увеличено образуване на секрет и най-често е съпътствана с дразнене на рецепторите в гърлото и фаринкса, предизвиквайки мъчително кашляне. При задълбочаване на инфекцията, сухата кашлица може да премине във влажна. Сухата кашлица може да бъде и доста болезнена, тъй като постоянните непродуктивни позиви за кашляне, дразнят и „драскат“ гърлото,  напрягат мускулите на гръдния кош и пренапрягат дихателните пътища. 

КАК ДЕЙСТВАТ СЪСТАВКИТЕ НА ATUSIN?

 • PWEтм-MD е воден екстракт от прополис, стандартизиран по органични ароматни киселини - фенетилов естер на кафеената киселина, ферулинова киселина, канелена киселина и др. Получен е чрез уникален GREEN Extractionтм метод от специално създадена трикомпонентна бленда, съдържаща кафяв, зелен и червен бразилски прополис. Този екстракционен метод осигурява високи нива на чисти ароматни органични киселини от пчелния прополис и елиминиране на почти всички примеси и пчелен восък. Използва се само вода. Без химически разтворители.

Водният екстракт на прополис се отличава от спиртния с високите си концентрации на органични ароматни киселини, които са основните биологично-активни вещества, оказващи ползотворен ефект върху здравето на мукозата и дихателните пътища – бял дроб, бронхи, трахея, фаринкс, гърло, като ги поддържа в техния естествен физиологичен вид, здрави и чисти.

 • Стандартизираният екстракт от Plantago lanceolata L. е получен от растението теснолист живовлек, което съдържа няколко основни вида биологично-активни вещества: иридоидни гликозиди, флавоноиди, фенолни киселини и др. Растението е включено в eвропейската фармакопея. То е обект на многогодишни изследвания, доказващи неговите ползвотворни свойства върху здравето и функциите на дихателните пътища и покриващият ги епител.
 • Пчелният мед, глицеролът и захарта са класически средства, които след перорален прием, покриват и овлажняват дихателната мукоза. По този начин действат благоприятно на лигавицата на дихателните пътища, поддържат и подпомагат чувството за комфорт в гърлото и фаринкса.

КАК СЕ ПРИЕМА ATUSIN?

В случай, че вашият лекар не е препоръчал друго, приемайте ATUSIN по следната схема:

 • Деца от 0 до 5 г*.: 3 пъти по 2.5 ml на ден.
 • Деца от 5 до 12 г.: 3 пъти по 5 ml на ден.
 • Възрастни и деца над 12 г.: 3 пъти по 10 ml на ден.

Да не се превишава препоръчваната дневна доза.

Преди употреба бутилката да се разклаща!

Опаковката съдържа мерителна чашка, улесняваща дозирането.

Прекомерната консумация може да доведе до слабителен ефект.

*При деца от 0 до 1 г. (новородени и кърмачета) се препоръчва приемът на Atusin да започне след консултация с лекар.

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ И ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Досега не са известни странични ефекти на препарата.

ATUSIN не е подходящ за хора с диабет.

ATUSIN може да бъде вземан както самостоятелно, така и в комбинация с друг препарат, след консултация с вашия лекар.

СЪХРАНЕНИЕ

Съхранявайте ATUSIN в оригиналната опаковка при температура до 25°С, на места недостъпни за деца.

Не използвайте препарата след изтичане на годността му или ако целостта на опаковката е нарушена.

Да се употребява не по-късно от 30 дни след отваряне!