Resista Protect

КАКВО Е ДОБРЕ ДА ЗНАЕМ ЗА ИМУННАТА СИСТЕМА?

Основната цел на имунната система е да защитава организма от болестотворни бактерии и вируси, както и да унищожава всички собствени клетки, които са променени или увредени. Когато в организма попадне вирусна частица или бактерия, клетките на имунната система я разпознават, активират се, след което я атакуват и унищожават.

Имунитетът на човека бива вроден и придобит. Още преди раждането си човек изгражда защитна система срещу патогенните микроорганизми, която се нарича вроден имунитет. Тя се състои от защитни бариери, като кожа и лигавици, някои имунни клетки и редица вещества (ензими, протеини, цитокини и др.), които възпрепятстват, неутрализират или унищожават патогенните микроорганизми.

Придобитият имунитет възниква по време на индивидуалния живот и се формира при контакт на имунната система с патогенните вируси и бактерии. При този контакт имунната система се научава да ги разпознава и да ги неутрализира чрез произвеждане на антитела, които са специфични за всеки отделен вид микроорганизми. Затова придобитият имунитет се нарича още специфичен.

Придобитият имунитет е по-ефикасен за справяне с конкретен болестотворен причинител, но вроденият имунитет е незаменим за оцеляването на организма, тъй като, за да осигури ефективен специфичен отговор, имунната система се нуждае от около 7 дни.

Клетките на имунната система са разположени из цялото тяло (костен мозък, тимус, далак, сливици, лимфни възли), но най-големият имунен орган е разположен в храносмилателния тракт (т.нар. чревна лимфоидна тъкан) и представлява 70% от цялата имунна система. Чревната лимфоидна тъкан е в тясно взаимодействие с „добрите“ чревни бактерии – лактобацили и бифидобактерии, които постоянно я стимулират и поддържат в готовност за бърз и адекватен имунен отговор, когато в тялото нахлуят патогенни вируси и бактерии. Когато броят на „добрите“ бактерии в червата намалее, имунната система отслабва.

Имунната система ежедневно се справя с милиони вируси и бактерии, които непрекъснато навлизат в нашето тяло, но въпреки това ние оставаме здрави. Понякога болестотворните причинители временно надделяват и тогава здравето ни страда.

Когато имунната система е трайно отслабена следствие на хронично заболяване, напреднала възраст, бременност и др., или предстои да бъде подложена на прекомерен стрес, който трудно ще понесе, по време на грипна епидемия, тя има нужда от допълнително подсилване.

КАКВО Е RESISTA PROTECT

RESISTA PROTECT е комбинация от 9 клинично доказани съставки с натурален произход, които подпомагат и укрепват естествената защитна функция на имунната система.

Всяка таблетка RESISTA PROTECT съдържа:       

  • EpiCor® – 250 mg
  • Стандартизиран екстракт от Shiitake – 50 mg
  • Коластра (Източник – мляко) – 250 mg
  • Андрографолид – 30 mg
  • Стандартизиран екстракт от Женшен – 40 mg
  • Витамин D3 (200 IU) – 5 µg
  • Цинк – 7,5 mg
  • Пробиотици: Lactobacillus acidophilus LA85 (2,5х109 CFU*); Bifidobacterium lactis BLa80 (2,5х109 CFU*)

* CFU – Kолонии образуващи единици (брой живи клетки).

Други съставки: пълнители – повидон, лимонена киселина, магнезиев стеарат, царевично нишесте, филм с оцветители (Е171, Е172).

RESISTA PROTECT е хранителна добавка.

EpiCor® е регистрирана търговска марка на Embria Health Sciences, L.L.C.

EpiCor® e сложен комплекс от биологично активни вещества, получен при ферментация на дрождата Saccharomyces cerevisiae по патентована технология. Съдържа основно бета-глюкани, както и протеини, пептиди, антиоксиданти, полифеноли, органични киселини, нуклеотиди и манани. Съществуват множество клинични проучвания, които доказват позитивния ефект на EpiCor® върху имунната система.

Shiitake (Lentinula edodes) е медицинска гъба, която съдържа комплекс от алфа и бета-глюкани. Алфа-глюканите са с по-ниска молекулна маса от тази на бета-глюканите и добавят нови свойства към тези на бета-глюканите, което допълнително подсилва действието на RESISTA PROTECT® върху имунната система.

Коластрата е обект на дългогодишни проучвания и е с клинично доказан ефект върху имунната система, защото голяма част от компонентите й притежават имунологични свойства:

•           Имуноглобулини (IgG1, IgG2, IgA, IgM) – Имуноглобулините са антитела с широк спектър на действие и са важна част от специфичния имунитет на човека.

•           Цитокини – това са вещества, чрез които клетките на имунната система общуват помежду си. Счита се, че добавянето на цитокини подпомага естествената координация между клетките на имунната система и влияе позитивно върху силата на имунния отговор.

•           Лактопероксидаза – това е ензим, който е компонент на вродения имунитет и има важна роля за окислителните процеси, чрез които имунната система осъществява своята естествена функция.

•           Лактоферин – това е транспортен протеин, който също представлява важен елемент от системата на вродения имунитет. Той улавя железните йони и променя хранителната среда, така че тя да е благоприятна за полезните бактерии в организма – лактобацили и бифидобактерии. Има данни, че оказва и директно въздействие върху клетките на имунната система, като подкрепя техните функции.

•           Лизозим – ензим, който се среща в слюнката, сълзите, кърмата и лигавичния секрет. Лизозимът разгражда бактериалната клетъчна стена и представлява важна част от вродения имунитет. Той се секретира от някои клетки на имунната система (макрофаги и левкоцити) и служи като инструмент, с който имунната система изпълнява своите естествени защитни функции.

Андрографолид е вещество с доказани много полезни ефекти, получено от растението Andrographis paniculata, което се използва от векове в азиатската традиционна медицина. Множество клинични проучвания за доказали неговото ползотворно действие, както за вродения имунен отговор чрез активиране на клетките, които участват в него, така и за придобития имунен отговор чрез активиране производството на антитела.

Екстрактът от Женшен съдържа биологично активни вещества с многобройни полезни свойства за здравето. Има доказани ефекти за подпомагане на имунната защита на организма чрез активиране на ключовите компоненти на вродения и придобития имунитет.

Витамин D е от решаващо значение за имунната защита. Когато е в адекватни количества, витамин D подкрепя естествената защитна функция на имунната система особено в дихателните пътища и белите дробове.

Цинкът е особено важен за подпомагане функцията, както на вродения, така и на придобития имунитет. С възрастта абсорбцията на цинк от храната намалява и се препоръчва неговият допълнителен прием.

Пробиотиците Lactobacillus acidophilus и Bifidobacterium lactis представляват „добри“ чревни бактерии, които си взаимодействат с клетките на имунната система, разположени в стомашно-чревния тракт, и отключват каскада от реакции, в резултат на което имунната система се балансира и развива адекватен имунен отговор.

КОГА И КАК СЕ ПРИЕМА RESISTA PROTECT?

RESISTA PROTECT се приема за общо подпомагане на имунната система преди настъпването на зимния сезон или в случаите, когато имунната система има нужда от допълнителна подкрепа.

При възрастни и деца над 12 г., RESISTA PROTECT се приема по 2 таблетки дневно в продължение на 30 дни.

Курсът може да се повтаря след пауза от 15 дни.

В случай че приемате RESISTA PROTECT за общо подпомагане на имунната система преди настъпването на зимния сезон, най-добре е да се започне в началото на месец септември.

КОЙ НЕ ТРЯБВА ДА ПРИЕМА RESISTA PROTECT?

RESISTA PROTECT не трябва да се приема от трансплантирани пациенти, от пациенти на имуносупресираща терапия, както и ако някога сте получавали алергична реакция към някои от съставките на продукта. При признаци на алергична реакция прекратете приема на препарата.

КАКВИ СА СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ НА RESISTA PROTECT?

Досега не са известни странични ефекти на препарата.

RESISTA PROTECT може да бъде вземан както самостоятелно, така и в комбинация с друг препарат, след консултация с Вашия лекар.

СЪХРАНЕНИЕ

Съхранявайте RESISTA PROTECT в оригиналната му опаковка при температура до 25°С, на сухо място, без пряк достъп на слънчева светлина и недостъпно за малки деца.

Не използвайте препарата след изтичане на годността му или ако целостта на опаковката е нарушена.